Nyheter

Urørt – et sykkeleventyr i Alvdal


Vi er på vei opp lia på sykkel for å bestige Tronfjell, 1666 moh. Litt slitne allerede og halvveis oppe, blir vi forbikjørt av en bil med henger. Det blinker i blanke stisykler, og vi skjønner at noen velger en lettere vei opp for å oppleve stiene på sykkel enn vi gjør. Vi har hørt om Urørt, familiebedriften i Alvdal, som har utviklet det komplette sykkeltilbudet fra småbruket sitt i den idylliske fjellbygda i Nord-Østerdal. Selvsagt er det de som har ordnet det slik at stisyklistene kommer seg til stiene i Tron. Ikke lenge etter møter vi på syklistene, som forserer de myke og mosebelagte stiene ned fjellet. Vi kjenner på et snev av misunnelse, slår av en prat og får høre; ja, de er på tur tilrettelagt fra Urørt. Smilet går nesten rundt hodet på dem i pur glede over stiene som er i fjellene her.

Det er 250 km med naturlige sykkelstier rett utenfor tunet til småbruket og familiestedet som huser Urørt, med verten Audun i spissen. Småbruket ligger langs veien inn til Alvdal Vestfjell. Her finner vi en helt egen sykkeldestinasjon. Her er det overnatting, Urørt Lodge, sykkelverksted, vaskestasjon, sykkelutleie og en butikk med lokale varer. Bedre blir det ikke for de sykkel- og turinteresserte! Her er alt man kan ønske seg om man tar seg ei sykkelhelg eller kanskje ei hel uke. På menyen står guiding, kurs, turer og arrangement. Mye er i Urørts hjemtrakter, men de tilbyr også opplevelser i andre områder – både i Norge og utenfor landets grenser. Dessuten driver de ikke kun med sykling, men også fotturer og skiopplevelser. Urørt er en året-rundt-leverandør av opplevelser med base øverst i Østerdalen.

Alvdal er kanskje ikke det mest kjente fjellområdet, der det grenser til mer omtalte Rondane og Dovrefjell. Desto mer overrasket blir man over hvor fint det er å sykle her. Alvdals beliggenhet langs Rørosbanen gir dessuten en unik mulighet til å gjøre sykkelferien hyggeligere og enda mer bærekraftig. Urørt har lansert flere opplevelser hvor man bruker toget – både for transporten til Alvdal, og som en etappe av sykkelturen. Opplevelsene “Fra Rørosbanen til Dovrebane” og “Fra seter til spa” finner vi i menyen til Urørt Tog.

– For oss er det en selvfølge at vi skal gjøre det både enkelt og fristende å velge grønt. Utviklingen av opplevelser som inkluderer tog er viktig for oss i Urørt, sier Audun. – Tar du toget til Alvdal og bruker seterveien og stiene mellom Rørosbanen og Dovrebanen på to hjul, bidrar du til miljøet og har en grønnere ferie.

Det siste året har gamle Stein Hotel og Skydsstation, som er nyrenovert og blitt et flott overnattingssted, åpnet. En annen nyhet er Baugsberget Fjelltopphytter, som er en annen unik opplevelse på Baugsberget med kongeutsikt. Fjellbygda er bedre rustet enn på lenge til å tilby ikke bare fin natur og turer i fjellet, men også variert og spennende overnatting.

I januar deltar Urørt Ski- og sykkeleventyr på TravelXpo på Telenor Arena. Aktiv ferie med sykkel er noe av det som vil være på menyen på messen. Om du ikke har vært i Alvdal og testet turene fra Urørt før det, merk deg messen i januar og bli inspirert av Audun og kollegene der. I mellomtiden, klikk deg inn på nettsiden og se om du blir fristet til å sette kursen mot Alvdal.

Tronfjell https://tronfjellveien.no

Alvdal https://www.opplevalvdal.no

Urørt Lodge https://urortskiogsykkel.no/lodge/

Baugsberget Fjelltopphytter https://www.fjelltopphytter.no

 

Tekst og foto: Birgit Haugen