Program bransjedagen

Mat & Reiseliv

HEIDI BJERKAN

Heidi er Norges første kvinnelige Michelin-sjef, og er utnevnt til Ærespresident i Bocuse d’Or Europe i Trondheim 2024. I dag driver hun mat-triangelen Credo Restaurant, Jossa mat og drikke og Edoramen på Lilleby, Trondheim. Hun ble i 2015 kåret til Årets Kjøkkensjef, fikk i 2017 både Ingridprisen og Matprisen for sitt engasjement for bedre mat og et bedre landbruk, og ble i 2019 kåret til Kokkenes Kokk.

Heidi har gjennom sitt engasjement i bærekraft og miljø etablert Credo Kompetansesenter, og etter mer enn 30 år som kokk og matkulturambassadør har hun observert en endring i kunnskapen og forståelsen av at samfunnet må ta det riktige valget for seg selv og andre. Hør mer om hvordan Heidi og Credo Kompetansesenter jobber for de store klimautfordringene vi står overfor.


JON AGA – Utne hotel

Matkunstneren Jon Aga har i en årrekke satt Helgelandskysten på matkartet gjennom smakene basert på lokale råvarer servert på Vega Havhotell. Den opprinnelige hardingen har tatt turen hjem igjen til Hardanger og setter nå, som vert og kokk på Utne hotel, Hardanger på det samme eksklusive matkartet. Han vil gjeste TravelXpo med sitt budskap om hvordan mat brukes for å markedsføre bedrifter, som Utne hotel, til å tiltrekke seg de reisende. Jon mener matkvalitet og lokal kultur og historie er særlig viktig for hoteller og restauranter som ligger utenfor allfarvei. Jon vil by på oppskriften om hvordan lykkes med å sette bedriften på matkartet og deretter innfri forventningene gjestene har til de aller beste lokale mat -og drikkeopplevelser.


BERNT BUCHER JOHANNESSEN – Hanen

Bernt Bucher-Johannessen er mangeårig gründer innen mat og reiseliv. Han har hovedfag i statsvitenskap og historie, og har gitt ut flere bøker om mat. Til daglig leder han HANEN, næringsorganisasjonen for gardsmat, bygdeturisme og innlandsfisk i Norge.

Som leder av HANEN har Bernt som mål å sikre gode vilkår for omsetning av lokal bygdebasert reiseliv, og etterlyser bedre samarbeid mellom landbruk og reiseliv.


MIKAEL FORSELIUS – 62 grader Nord

Mikael Forselius kom fra Sverige til Norge og Røros i 1995 og hadde flere stillinger der han var sentral i arbeidet med å bygge opp Røros til å bli et av Norges mest attraktive reisemål. Han hadde noen år som kjøkkensjef og Food & Beverage Manager ved daværende Rica Nidelven Hotel i Trondheim, som var helt sentralt i Rica-kjedens «lokalmat-på-menyen»-prosjekt, et pionérarbeid for lokalmat. Etter et nytt opphold på Røros, da som direktør på Røros Hotell gruppen. ble Mikael ansatt i 2017 som direktør på Britannia Hotel

som har blitt en verdensklasse destinasjon med Michelin-stjerne og Norges beste frokost.

Mikael har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt arbeid – bl a «Årets Unge Hoteliêr 2006», Ingrid Espelids Matkulturpris i 2016 og er i tillegg utnevnt til Trøndersk Matambassadør. Han har også gitt ut fire kokebøker der lokal mat spiller en sentral rolle.

Etter seks år som administrerende direktør for Britannia Hotel har han siden et år overtatt som CEO for 62°NORD Hotels & Adventures som bland annet består av hotellene Storfjord Hotel, Hotel Union Øye og Brosundet Hotel i tillegg til Restauranthuset Apotekergata 5 og fiskerestauranten Sjøbua i Ålesund.

 

HEDDA FELIN – Hurtigruten

Hedda ble administrerende direktør i Hurtigruten i mars 2021. Hurtigruten drifter i dag syv skip i kystruten mellom Bergen og Kirkenes, og har i tillegg et helkommersielle seilinger med MS Trollfjord langs norskekysten, og går helt opp til Svalbard i sommersesongen. Fra januar 2024 vil selskapet også drifte MS Otto Sverdrup fra Hamburg langs norskekysten. Selskapet har i dag godt over 50 leverandører av lokal mat og drikke langs kysten, samarbeider med lokale utfluktsleveransører og har godt over 650 000 gjestedøgn årlig om bord på skipene.

Hedda har hatt forskjellige administrerende lederstillinger i 15 år, inkludert Head of CEO Office, SVP of UK Continental Shelf og globale toppledelsesstillinger innen sikkerhet, bærekraft og drift. Hedda har jobbet i Skandinavia, Frankrike, Storbritannia, Kina og Guinea. Hedda studerte internasjonal politikk og ledelse på det anerkjente Institut d’Etudes politiques de Paris i Frankrike, og er flytende i fransk.

Digitalisering

MORTEN GOODWIN

Morten er professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder.

Med evnen til å optimalisere reiseruter, forutsi kundepreferanser, forbedre samarbeid på tvers av verdikjeden, og fremme bærekraftige turistdestinasjoner, setter AI reiselivsbransjen i en posisjon hvor de kan ligge flere skritt foran.

“Hvis du ikke henger med på kunstig intelligens-kappløpet, hopper du av.” I foredraget vil Morten Goodwin dykke ned i dagens bruk av kunstig intelligens i reiselivsbransjen, med spesiell vekt på bærekraft, kundetilfredshet og markedsføring. Han vil også kaste lys over hva vi kan forvente i de kommende årene. Hvordan vil AI forme fremtidens reiseopplevelser, og hvilke nye utfordringer og muligheter vil oppstå for små bedrifter? Bli med for å sikre at din reiselivsbedrift ikke blir etterlatt i støvet av AI-revolusjonen.


MARTIN JØRGENSEN – Nordic Traveltech Lab

Martin Jørgensens entreprenørielle historikk inkluderer investeringer i og ledelse av mange vellykkede oppstartsbedrifter og etablerte selskaper innen hotell- og reiselivsbransjen Høydepunkter inkluderer: Leader of a management buyout and later IPO of Via Travel Group, det største selskapet for bedriftsreiseadministrasjon i Skandinavia, nå eid av Expedia Co-founder av etraveli, en av verdens største nettbaserte reisebyråer, som ble vellykket solgt til betydelige private investorer Owner og administrerende direktør for selskapet Net Trans Services, som håndterer hotellprovisjoner og analyser Selskapet vokste fra én kontorlokasjon i Norge til å bli en ledende aktør på det internasjonale markedet og ble solgt til den amerikanske private equity-investoren HIG Capital For tiden investor og administrerende direktør i den raskt voksende oppstarten Foodback, som fokuserer på digitale tilbakemeldinger fra restaurantgjester

 

 

PER ARNE FRIESTAD – Nordic Traveltech Lab

Per Arne Friestad ble med i reiselivsbransjen i 2016 som administrerende direktør for en norsk reiseteknologoppstart. Han har tidligere jobbet med teknologiselskaper i de nordiske landene og Asia. Per Arne har bakgrunn innen detaljhandel og teknologi og etablerte en felles handelsplattform for sportsbransjen i Norden. I dag er han administrerende direktør for Nordic Traveltech Lab AS.

Investorperspektivet

BENTE BRATLAND HOLM

Bente har lang erfaring fra norsk reiselivsbransje. Hun har vært reiselivsdirektør i Innovasjon Norge og administrerende direktør i Visit Oslo.

DSD Explore har en ny og ambisiøs måte å tenke utvikling av reiselivet på. Hør mer fra Bente om hvordan eventkjempen DSD Explore investerer i reiselivet.

 


TONY EIDE

Tony Eide er daglig leder og gründer i hotellkjeden Festningshotellene, som driver Oscarsborg festning, Reenskaug hotell i Drøbak, Kongsvinger festning og Torreby slott i Sverige. Han ser muligheter for å skape noe som er unikt, og skal nå vurdere lønnsomhet i å etablere hotell i Tårnbygningen til NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet).

Reiselivet har klare bærekraftsmål og er nå en del av regjeringens eksportsatsning. Å representeres i sentrum av forskningen på blant annet bærekraftig matproduksjon, ernæring og økologisk landbruk, vil være utrolig spennende. Sammenfallende ambisjoner mellom næringen og NMBU fremkommer av NMBU’s egne utdanning innenfor naturbasert reiseliv. Dette er en sjelden mulighet vi ønsker å undersøke nærmere.


ANDERS BUCHARDT – AB Invest

Anders Buchardt (49) eier AB Invest sammen med Arthur Buchardt. AB Invest er en ledende aktør innen utvikling og forvaltning av hotell, kontor, boliger og fritidsboliger i Norden. AB Invest har siden oppstarten bygget 20 hoteller og har utviklet til sammen ca. 500.000 kvm nærings- og fritidseiendom. Selskapet eier AlpinCo som driver Hafjell og Kvitfjell alpinanlegg, HafjellKvitfjell Booking og Gudbrandsgard hotell i Kvitfjell. AB Invest er sentrale i destinasjonsutviklingen med tanke på anleggene, tomter og fritidseiendom. AB Invest er i stadig vekst og har flere spennende prosjekter både under bygging og under utvikling.

 


IDA AALL GRAM – Aspelin Ramm

Aspelin Ramm utvikler hotell frittstående og som del av større byutviklingsprosjekter. Hva er driverne for investeringer i hotell og hvordan tenker vi på dette fremover?

 

Møt også

AUDUN PETTERSEN – Virke

Hvor skal nordmenn reise i 2024?
Virke reiseliv legger frem Reisepuls og gir innsikt i den norske befolkningens ferie- og reiseplaner for 2024; Hva slags type ferie, hvor vi planlegger å tilbringe ferien, økonomi og hva som virker inn på beslutningene om ferie i 2024.

 


ERIK JACOBSEN – Menon

Erik er partner og styreleder i Menon Economics. Han har analysert norsk reiseliv i 30 år.

 

 

Konferansier

ARNE HJELTNES

Kjøp billett til bransjedagen her: