Nyheter

Route 66 – verdens vakreste eventyr


Skal du på bare en reise i løpet av livet, er det Route 66 USA du skal unne deg.

Det er i hvert fall Arve Stallviks klare anbefaling. Han er grunnleggeren av Route 66 International, som i dag er verdens største Route 66- firma.

US Route 66, på norsk Route 66 USA, er reisen der du i bil eller på motorsykkel krysser nesten hele Amerika, fra Chicago til Los Angeles. Folk fra hele verden strømmer til USA for denne turen, som i løpet av 4.000 kilometer tar deg gjennom åtte stater og tre tidssoner.

– Jeg har reist verden rundt som journalist for norske aviser og TV-kanaler i 20 år, og etter å ha tenkt over hvilken tur som var den aller beste og mest opplevelsesrike, var det helt klart Route 66 USA som raget høyest. Jeg mener at dersom du har tid og mulighet til bare én ferietur i løpet av livet, er det denne turen du skal unne deg. Denne turen har alt, sier Stallvik.

Han er i dag er bosatt både i Oslo og Chicago, slik at han kan utvikle den store internasjonale satsingen som nå skyter fart.

Den norske journalisten, forfatteren og eventyreren Arve Stallvik er grunnlegger og eier av www.route66usa.info – som har blitt verdens største Route 66-arrangør.

Største arrangør

Det hele startet med at Stallvik tok med seg 20 kompiser på en ren venners-venner ferietur.

– Året etter var det 40. Så eksploderte til 200 og deretter 800 stk per år. I 2008 var vi nesten 1.400 deltakere bare på Route 66 USA, fordelt på 35 turer. Da var vi med god margin til alle andre Route 66-arrangører verden rundt, jordklodens desidert største arrangør, sier den norske gründeren.

Nå har de nesten like mange deltakere fra Europa og Asia som de har nordmenn, og hver sommer kjører over 1.000 mennesker den 20 dagers lange turen med Harley-Davidson, cabriolet, stor amerikansk bil eller buss.

– For å tegne et bilde av hvor populært det er for nordmenn å kjøre Route 66 USA, pleier jeg å forklare følgende: Hvis du legger sammen alle meter våre deltakere ruller på to hjul, betyr det at Storfamilien Route 66 International kjører 100 ganger jorda rundt på Harley, hver sommer! Eller ti ganger fra Oslo til Månen. Hver sommer.

Turer til hele verden

Stallviks firma arrangerer også turer i Australia, Sør-Afrika og på New Zealand, i tillegg over 10 ulike turer rundt om i USA. Fra 2020 arrangerer de også turer på motorsykkel mot Mount Everest.

– Du kommer nok ikke helt opp, men du kommer så høyt som ingen andre nordiske MC-arrangører har vært før, slik at du kan se toppen av verdens høyeste fjell fra setet på din motorsykkel, sier Stallvik.

Til tross for mange muligheter, er det Route 66 som er den mest populære bil- og MC-turen.

– Jeg tror årsaken er at du får se det ekte USA, og du får det beste av Hollywood, Las Vegas, Grand Canyon, Texas, Chicago, cowboy-rancher og indianerreservat. Landskapet er som tatt fra en tegneserie, og det er som å kjøre gjennom et levende 4.000 kilometer langt museum. Underveis får du utendørs svømmebasseng på hvert hotell i 20 dager, og på den gamle Historic US Route 66 er det nesten ikke trafikk. Det er ingen reise som kan sammenliknes med verdens mest berømte kjøretur – som vi kaller verdens vakreste eventyr. For det er det det er, sier Stallvik, som i USA bare kalles ”Mr.Route 66” ettersom fødenavnet blir for vanskelig for amerikanerne.

Anbefaler guidet tur

Selv om noen kunne tenke seg å planlegge en Route 66 USA-tur på egenhånd, anbefaler Stallvik på det sterkeste å benytte seg av deres guidede turer.

– Vi har gått opp løypa meter for meter med egne GPS, ulike gamle kart og funnet alle de små spøkelsesbyene og de mest sjarmerende ekte Route 66 USA-stedene fra Chicago og helt til Vestkysten. Du kan leie kun kjøretøy, for eksempel en splitter ny Harley-Davidson av oss, men du får en helt annen og mye bedre opplevelse av å kjøre med våre guidede turer. Vår mest erfarne guide, Helge Njå, kjørte sin 66.tur som guide for oss på Route 66 USA i sommer. 66 ganger på Route 66 er verdensrekord, men han har lovet oss å kjøre minst 100 turer.

Og det er nettopp den lange erfaringen Stallvik tror er avgjørende når turister velger Route 66 International.

– Alle kan selvsagt finne et flysete, et hotellrom og et slags kjøretøy. Men man kan ikke sammenlikne en Fiat og en Ferrari. Vi har brukt over 15 år og 300 turer på å komme fram til det kvalitetsproduktet vi har. Vi realiserer alle dine drømmer, enten det er det høyeste fjell eller den dypeste dal. Men start med Route 66 USA – verdens aller vakreste eventyr, avslutter Stallvik.