Nyheter

Fangevokteren som ble en god venn


Christo Brand er fangevokteren som ble en av Nelson Mandelas nærmeste. Hør hans sterke historie på TravelXpo.

10.-12. januar kommer Christo Brand til Telenor Arena og TravelXpo for å holde foredraget “Doing Life with Mandela – My Prisoner, My Friend”. Her vil han fortelle om oppveksten sin, og hvordan han som en 19 år gammel fengselsbetjent i 1978 ble sendt til Robben Island, der han første gang møtte Nelson Mandela.

Til tross for at den ene var fange og den andre fengsels- betjent, fikk de to et nært forhold. De holdt kontakten også etter at Mandela ble løslatt, og frem til hans død i 2013.

Nelson Mandela var fra 1940-årene en av de mest fremtredende lederne for frigjøringsbevegelsen African National Congress (ANC). I 1960 la apartheidregjeringen ned forbud mot ANC og andre organisasjoner. Etter dette gikk Mandela under jorden, men i 1962 ble han arrestert, og i 1964 ble han dømt til livsvarig fengsel for terrorisme og konspirasjon mot staten. Store deler av dommen ble sonet på Robben Island, der han møtte Christo Brand.

Etter løslatelsen i februar 1990, spilte Mandela en viktig rolle i forhandlingene som førte frem til det første frie valg i Sør-Afrikas historie, og en formell avskaffelse av apartheid i 1994. I denne overgangsperioden arbeidet Christo Brand sammen med Mandela og Cyril Ramaphosa under utarbeidelse av den nye grunnloven. I 1994 ble Mandela valgt til Sør-Afrikas nye president.

Når Christo Brand kommer til TravelXpo, vil han dele rørende og ærlige historier om sitt vennskap med Mandela. Han holder foredrag både fredag, lørdag og søndag, og skal i tillegg også selge boken med samme navn som foredraget: “Doing Life with Mandela – My Prisoner, My friend”.

Klikk her for å se hele sceneprogrammet på TravelXpo.

Drømmer du om å reise til Afrika?

På TravelXpo har vi en stor fellesstand fra dette spennende kontinentet, med flere utstillere som vil kunne hjelpe deg med å realisere din Afrika-reise.