Nyheter

Unike opplevelser langs norske veier 


De 18 nasjonale turistvegene byr på en unik kombinasjon mellom vei, natur, arkitektur og kunst, og frister stadig flere til å legge ut på reise i eget land.

Tekst: Ida Save
Toppfoto: Steinar Skaar/Statens vegvesen (Arkitekt: Haugen/Zohar Arkitekter. Landskapsarkitekt: Inge Dahlman/Asplan Viak AS )

– Nå som miljø og bærekraft er i fokus, er det kjekt å se at nordmenn oppdager hvor flott det er å reise i eget land. Derfor gleder vi oss til TravelXpo, og til å vise frem flotte kjøreturer og opplevelser i Norge, sier seniorrådgiver Trine Kanter Zerwekh i Statens vegvesen, som har ansvaret for profilering og reiseliv hos Nasjonale turistveger. 

I tillegg til en stor utstilling som viser frem alle de 18 veistrekningene, skal Zerwekh holde et foredrag som hun håper vil inspirere til å reise mer langs veiene i vårt eget land.

Trine Kanter Zerwekh i Statens vegvesen. Foto: Privat

Natur og arkitektur

Satsingen Nasjonale turistveger har i år 25-årsjubileum. Stortinget og regjeringen ønsket å knytte sammen vei og reiseliv, og oppdraget ble gitt til Statens vegvesen.. Det hele startet som et pilotprosjekt i 1994, med strekningene Sognefjellet, Gamle Strynefjellsvegen, Hardanger og Helgelandskysten. I dag kan Norge skilte med totalt 18 Nasjonale turistveger med et stort geografisk spenn, fra Jæren i sør til Varanger i nord.

– Turistveger er ikke unikt i seg selv, det unike ligger i at det ikke er noen andre land som har satset slik som oss med systematisk bygging av kunst og arkitektur langs veien. Dette kom vi tidlig på sporet av, og det har fått vanvittig med oppmerksomhet fra folk som vil komme og se, lære og la seg inspirere, forteller Zerwekh.

Utsiktspunktet Stegastein 650 meter over Aurlandsfjorden på Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet. Arkitekt: Todd Saunders/Saunders & Wilhelmsen. Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen

Stor verdiskapning  

Ifølge seniorrådgiveren er det overordnede målet å skape gode opplevelser for de reisende, samt å bidra til økt verdiskapning og bosetting i distriktene. Og skal man tro en effektundersøkelse av strekningene på Senja og langs Gaularfjellet gjennomført i 2019, har de lykkes svært godt med dette:

Reiselivsbedriftene på Senja hadde mer enn firedoblet sin verdiskapning fra 2010 til 2017, noe som er langt høyere enn sammenlignbare bedrifter i distriktene i Troms, Nord-Norge og nasjonalt, som alle hadde en vekst på drøyt 50 prosent i samme periode. På Gaularfjellet var økningen på hele 60 prosent. En lignende undersøkelse av Rondane og Varanger i 2017 viser også betydelig økt verdiskaping for reiselivsbedriftene, så det er tydelig at arkitektur i natur i Norge slår an.

– Det virker som om en del folk nå blir lenger og får med seg flere opplevelser langs veiene, noe som igjen bidrar til verdiskapning. Vi ser at det begynner å skje positiv produktutvikling rundt en del av anleggene og strekningene våre, og det er veldig hyggelig. Noen plasser oppretter de egne bussruter, eller kjører sightseeingturer langs turistvegene, andre selger sykkelpakker eller skreddersydde pakker med overnatting og opplevelser underveis. Andre steder ser vi nyetableringer, eller at bedrifter utvider, de tør å satse nettopp fordi de ligger langs en turistveg, sier Zerwekh. 

Senvinter i Rondane. Utsikt fra Sohlbergplassen, Nasjonal turistveg Rondane, mot Atnsjøen og toppene i Rondane. Foto: Fredrik Fløgstad/Statens vegvesen

Styrker helårsturismen 

De 18 veiene byr på alt fra vilt havlandskap til fjorder og store fjellområder, og trekker turister fra hele verden, så vel som fra Norge. Men det er nordmenn og besøkende fra nærområdene Zerwekh og kollegaene hovedsakelig ønsker å nå. 

– Det er også viktig å tenke at man ikke skal være nødt til å ha sommerferie for å prioritere disse veiene. Vi skal være et alternativ til hovedtransportårene. I tillegg ønsker vi å styrke helårsturismen, Norge er ikke bare flott om sommeren. For eksempel trenger ikke de store turistmaskinene som Lofoten, Hardanger og Geiranger noe markedsføring på sommeren, så da kan vi heller trekke frem andre årstider for å strekke sesongen. Noen av veiene er jo vinterstengt, men hva med å oppleve nordlyset langs veiene i Nord-Norge midtvinters? Det er jo helt fantastisk. avslutter Zerwekh, som ser fram til messen i januar, og til å fortelle mer om opplevelsene du kan få langs Nasjonale turistveger.

Norge kan være nydelig også om vinteren. Her i Utakleiv på yttersida av Vestvågøya, sideveg fra Nasjonal turistveg Lofoten. Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen

Dette er de 18 utvalgte veiene:

  • Jæren
  • Ryfylke
  • Hardanger
  • Hardangervidda
  • Aurlandsfjellet
  • Valdresflye
  • Sognefjellet
  • Gaularfjellet
  • Gamle Strynefjellsvegen
  • Rondane
  • Geiranger – Trollstigen
  • Atlanterhavsvegen
  • Helgelandskysten
  • Lofoten
  • Andøya
  • Senja
  • Havøysund
  • Varanger