Nyheter

Åtte steg til en grønnere ferie


Det finnes mange positive sider ved å reise, men det er ikke til å legge skjul på at det også er en stor miljøbelastning. Derfor har vi her samlet noen gode tips til hvordan du kan gjøre din neste reise litt grønnere.

Ifølge en undersøkelse Kanta TNS utførte for NHO Reiseliv i 2018, er mange nordmenn opptatt av å være miljøvennlige når vi er ute på reise. Selv om få er villige til å redusere antall flyreiser for å bidra til miljøet, sier hele 48 prosent at de aksepterer å tilpasse fritidsreisene sine for å redusere miljøødeleggelser. 35 prosent sier også at de kan betale mer for klima- og miljøvennlige reisemål, produkter og tjenester i Norge, mens 40 prosent sier de er villige til å betale mer for dette i utlandet.

Økende turisme er positivt fordi vi ved å reise lærer andre kulturer å kjenne, samtidig som turisme kan bidra til utvikling og flere arbeidsplasser i fattigere samfunn. Samtidig er det en stor miljøbelastning når millioner av mennesker hvert år reiser på ferie.

Dermed blir det desto viktigere å tenke på miljøet også når vi skal på ferie, og vi deler her åtte gode tips til hvordan du gjør din neste reise litt grønnere:

Reis kort

Vårt eget land blir stadig mer populært som feriedestinasjon, og tall fra SSB viser at ferie i eget land og aktivitetsferier er det som øker mest blant nordmenn. Hvorfor ikke bruke sommerferien på å utforske hva Norge har å by på?

Ferie i Norge kan være en fantastisk mulighet til å oppleve alt vårt vakre land har å by på. Og husk: Vi plikter alle å ta godt vare på naturen når vi ferdes i den, legg derfor ikke igjen spor når du er ute på tur.

Reis sjeldnere og bli lengre

Dra på færre turer i løpet av året, men bli lengre på hvert sted. Da gjør du ikke bare en god gjerning for miljøet, du vil også få bedre tid til å bli kjent med stedet du besøker.

Reis sakte

Velg miljøvennlige transportmidler. Bil er mer miljøvennlig enn fly, tog er mer miljøvennlig en bil, og å gå eller sykle er det aller mest miljøvennlige. Hva med å bruke sommeren på å oppleve Norge fra sykkelsetet? Da er tempoet lavt nok for å observere nydelig natur underveis, men likevel såpass høyt at du kan dekke et større geografisk område. Vil du reise lenger, kan du for eksempel ta med vennegjengen på Interrail gjennom Europa. Også da blir reisen en del av opplevelsen, og dere kan se både natur, landsbyer og byer dere ikke ville oppdaget ellers.

Du kan også undersøke mulighetene for å reise kollektivt fremfor å bruke leiebil når du har kommet deg frem til din feriedestinasjon. Kanskje gjør det at du blir bedre kjent med lokalbefolkningen og får sett enda flere steder enn du hadde planlagt?

Rallarvegen er en flott tur der du fint kan kombinere sykkel og tog.

Bytt bolig i ferien

Å bytte bolig med andre i ferien kan være en smart løsning som sparer deg for penger og sparer miljøet ved å begrense behovet for ferieboliger. Det finnes en rekke nettsteder som tilbyr formidling av boligbytte, blant annet hyttebytte.no, HomeLink Norge, Intervac Home Exchange og Boligbytte.com. Du kan også leie ut boligen og/eller bestille overnatting gjennom Airbnb.no.

Velg miljøvennlig overnatting

Mange norske hoteller er miljømerket med svanen, miljøfyrtårn og ISO 14001. Reis Grønt-guiden til Visit Norway har en oppdatert oversikt over miljømerkede overnattingssteder i Norge. I enkelte europeiske land kan du overnatte på økologiske hoteller. Se også etter miljøsertifiserte reisearrangører.

Velg økologiske, kortreiste og vegetariske matopplevelser

Spis lokal mat, og forsøk gjerne å kutte ned på kjøttforbruket. Eller hva med å reise på gårdsferie? Du kan jobbe for kost og losji og lære om økologisk livsstil på økologiske restauranter og økologiske besøksgårder i hele verden, les mer om dette på Wwoof.net.

Vi må ikke glemme jorda vår selv om vi er på reise. Husk derfor også på hverdagstiltakene du gjør hjemme når du ferierer.

Reis på egen hånd

Det enkleste er kanskje å bestille alt gjennom en reisearrangør, men det mest spennende er som oftest å arrangere turer og utflukter selv. Dersom du gjør det, og passer på å bruke lokale guider og overnattingssteder, blir mer penger lagt igjen i lokalsamfunnene, og mindre går til de internasjonale gigantselskapene. Sørg for at mest mulig av det du bruker på reise havner i lommene til de som trenger det. Trenden med all-inclusive bidrar som regel til det motsatte.

Husk hverdagstiltakene

Sist, men ikke minst, ikke glem tingene du gjør for miljøet i hverdagen. Bruk minst mulig plast, dusj kort, skru av vannet når du pusser tennene, og skru av lyset når du forlater et rom. Finn også på aktiviteter som gir lite utslipp: Hva med kajakkpadling, surfing eller klatring? Både gøy og miljøvennlig!

Kilder: Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet