Nyheter

Slik blir togferien en suksess


Har du lekt med tanken om å bruke toget som fremkomstmiddel på neste feriereise? Vi har snakket med togblogger Sigrid Elsrud, som deler sine beste tips til en vellykket togferie.

Alle foto: Sigrid Elsrud

togbloggen.no deler Elsrud opplevelser fra fine reisemål, vakre reiseruter, og forsøker å å formidle noe av den gleden hun selv kjenner ved å reise langs bakken.

– Selv før klimabevisstheten ble en driver var jeg mest glad i å reise langs bakken. Hovedårsaken er alle de fine opplevelsene du får underveis på reisen. Med fly vil vi bare forflytte oss så fort som mulig fra A til B på et kart, og det er jo ingen spennende opplevelse. Tar du derimot toget, kan det til og med hende du opplever noe som faktisk blir høydepunktet fra ferien, sier Elsrud.

Sigrid Elsrud reiser mye med tog, og driver bloggen togbloggen.no. Foto: Privat

Genuin reiseopplevelse

Hennes beste reiseopplevelse med tog går mange år tilbake, da hun og mannen for første gang tok nattog med sine to barn.

– Jeg husker det hele som en intens og genuin reiseopplevelse. Det var noe med iveren ungene hadde da vi kom inn i sovekupeen vi fire skulle dele. Guttungene klatra opp og ned de høye køyesengene, og visste godt at det var her vi skulle bo mens vi reiste fra hælen i sør og helt opp til støvelskaftet i løpet av natta. Vi skulle riktignok ta fly fra Milano dagen etter, men dette var en av de første gangene jeg tenkte at denne togturen ga en helt annen opplevelse enn om vi bare hadde flydd rett hjem fra sør i Italia.

Generelt vil hun anbefale barnefamilier å reise på togferie sammen.

– Det er god teambulding for familien å være på togtur sammen, og jeg husker det som veldig fint å være på togtur med barn. Når det er sagt bør også de godt voksne uten barn unne seg den gleden av å oppleve mer av det de til nå kanskje bare har flydd over.

Planlegger du Interrail i sommer? Klikk her for å sjekke ut Sigrids fem viktigste råd.

Kiel – perfekt for nybegynnere

Bloggeren har den siste tiden opplevd en merkbart økende interesse for togferie blant nordmenn, sannsynligvis på grunn av stadig mer fokus på miljøet. Og det er ingen tvil: Skal vi ut og reise, er tog et godt klimavalg.

Selv om togavgangene er noe dårlig koordinert mellom de nordiske landene, er det et hav av muligheter for ulike togturer rundt om i Europa.

– Man kan fint hygge seg gjennom Sverige og Danmark på vei til for eksempel Hamburg, men ferga over til Kiel kan også være et fint alternativ fra Norge. Togstasjonen i Kiel er en enkel og oversiktlig stasjon med mange muligheter, som egner seg godt som startsted for nybegynnere.

Fra Bergensbanen, det som i følge Elsrud er en av verdens fineste togstrekninger. Foto: Sigrid Elsrud

Opplev nye byer

Et av Elsruds viktigste tips er å planlegge en reiserute du er bekvem med selv – ikke legg opp til veldig tidlige togavganger eller tette togbytter om du blir stresset av det. Finn ut hvilke byer du vil besøke og hvor lenge du ønsker å være på reise.

– Hvis man har mulighet kan man for eksempel lage en reise der man kombinerer noen effektive reisedager som forhåndsbestilles, med muligheten til å reise rundt mer på sparket. Mange steder i Europa er det hyppige togavganger, og da har du mulighet til å tilpasse reisen etter været, tips du plukker opp underveis eller andre forhold.

Den erfarne togreiseren anbefaler også å velge tog med lange strekk og å ha god tid mellom hvert togbytte. Ikke bare er det greit med litt ekstra tid i tilfelle forsinkelser, men også fordi det kan være hyggelig å ta en liten tur i byen du stopper i.

– Ofte er det byene du ikke har så store forventninger til som overrasker, så å ha to-tre timer til å utforske byen kan være en fin del av reisedagen. Det er også mange jernbanestasjoner som er en severdighet i seg selv.

Og når turen er i gang: Husk å glede deg over å være underveis!

Ikke alle togstasjoner man er omringet av appelsintrær, men det kan du altså oppleve om du tar toget sørover i Europa. Her fra Alora. Foto: Sigrid Elsrud

Tre anbefalte togturer

Vi ba Sigrid Elsrud om å plukke ut tre togturer hun kan anbefale til travelxpo.no sine lesere. Til tross for at det finnes et hav av ulike togturer, var det til slutt disse opplevelsene hun valgte å trekke fram:

Bergensbanen: Man må ikke nødvendigvis langt for å finne fine togturer. Bergensbanen er en av de virkelig fine togturene, som vi har lett for å glemme selv. Denne togturen havner ofte på lister over verdens vakreste togturer, og er jo faktisk en verdensattraksjon.

Göteborg – Stockholm med Blå Tåget: En annen favorittstrekning som heller ikke er så langt hjemmefra. Denne er ikke så spektakulær, men hvis du reiser med Blå Tåget som kjører med gamle togvogner i rutetrafikk mellom Göteborg og Stockholm, kan du få en opplevelse utenom det vanlige. Her finner du en gammeldags restaurantvogn og pianobar, som spiller live musikk i helgene.

Langs Rhinen og Mosel med Koblenz som utgangspunkt: Dette er et vakkert landskap, og det er enkelt å kombinere tog med båt om du ønsker det. Underveis kan du gå turer eller for eksempel smake på lokal vin. Fra Koblenz er det mange gode forbindelser og muligheter for rimelige togturer.

– Jeg vil også anbefale togturer både i Alpene og langs middelhavskysten. I Spania er togene dessuten fantastisk fine, høyhastighetstogene har høy standard, og det er en opplevelse i seg selv å reise med så hurtige og komfortable tog.

Mer reiseinspirasjon og flere gode råd om togreiser finner du på bloggen togbloggen.no.