Nyheter

Opplevelser på 78 grader nord


Storslått natur, arktisk dyreliv og unike opplevelser venter deg som vurderer å dra til Svalbard. Nyoppstartede Polar Cruising tar deg med på opplevelsesturer fra 2022. På TravelXpo 14.-16. januar 2022 kommer de for å vise hva de vil tilby både norske og internasjonale reiselystne.

Polar Cruising er et nystartet heleid norsk rederi. Deres egen polarfilosofi er forankret i ønsket om å formidle kunnskap, historie og opplevelser. Polar Cruising AS har en egen avdeling på Svalbard. Polar Cruising Spitsbergen organiseres og drives av den fastboende Svalbard-guiden Wolfgang Jürgen Lempe.

Wolfgang kom til fastlands-Norge for 26 år siden. De siste fem årene har han hatt adresse Longyearbyen – og trives veldig godt. Som autorisert Svalbard-guide kjenner han begrensningene og mulighetene lokalt. – Det er viktig å ha respekt for omgivelsene og holde seg innenfor reglene. På Svalbard må vi håndtere våpen når vi drar ut av tettbygde strøk. Da står sikkerhet sentralt. Forholdene er annerledes her enn på fastlandet, forteller han.

Nå gleder han seg til å komme i gang med opplevelsesturer for de besøkende gjennom Polar Cruising.
– Naturen er viktig når du besøker Svalbard. Likeledes historieformidling og kunnskap. Vi skal holde foredrag, gi gjestene våre noe mer enn kun en tur, fortsetter Wolfgang. Han ønsker å formidle innsikt basert på historie og forståelse av omgivelsene. Noe av hans egen erfaring stammer fra tiden som guide hos Store Norske Spitsbergen Kullkompani. Ved Gruve 3, som ble stengt ned for godt i 1996, har han formidlet kullhistorie til mange besøkende. Wolfgang har opparbeidet seg mye kunnskap og erfaring gjennom et langt arbeidsliv. Han deler gjerne gode historier med omgivelsene.

Helårsdestinasjon

Svalbard er en helårsdestinasjon med drift 12 måneder i året. Fra januar-april er det vintersesong. Overgangen fra mørketid til vår er fantastisk. Sommeren med midnattssol er en helt annerledes opplevelse. Og høsten er vakker. – En del gjester ønsker å oppleve jul og nyttår på Svalbard. Da er det stemningsfullt i gatene her oppe ved 78 grader nord, sier Wolfgang.

Majoriteten av gjestene kommer for naturopplevelser. Og med på kjøpet får de lokal service og en utrolig god stemning. Det er en egen mentalitet blant de fastboende på denne lille øya like ved Nordpolen.

Alt inkludert

– Våre gjester trenger ikke organisere noe annet enn å booke flyet opp hit selv. Og hotell da – med våre rabattkoder. Vi legger til rette for turer med maksimalt 12 personer. Et av turkonseptene er et tredagers “slow motion cruise”. Båtturen, med et mannskap på tre, starter i Longyearbyen og seiler innom flere historiske steder med ilandstigning i blant annet Barentsburg, Isfjord Radio og Pyramiden. Denne turen er “all inclusive” med historie, dyreliv, god mat og drikke og naturen som fantastiske kulisser. Polar Cruising har også tilgang til større båter slik at grupper kan chartre en hel båt.

Lokalt samarbeid

– Hvorfor skal man kjøpe inn 50 nye scootere til Svalbard, når det finnes 500 her allerede, spør Wolfgang. Ved å samarbeide med andre lokale aktører, vil Polar Cruising benytte det som finnes av eksisterende utstyr og tjenester. Det er fint å skape relasjoner og bruke allerede tilgjengelige ressurser.

Foruten flere båtturer, kan gjestene velge fotturer. Vi vandrer ut fra Longyearbyen og er på tur til Adventdalen og andre steder i 8-10 timer. Det blir både foredrag og lunsj i det fri. Opplevelser til fots er godt for både kropp og sjel. Turen avsluttes med en deilig middag i godt selskap.

– Alt vi gjør handler om å skape gode opplevelser, minner for livet. Kvalitet fremfor kvantitet. Og vi er like mye til for bedrifter som privatpersoner, avslutter Wolfgang.

I løpet av 2023 er Polar Cruising også i gang med opplevelsesturer i Vesterålen. Også her vil de skreddersy opplegg for gjestene sine. Det blir ikke antydning til masseturisme, men personlige turer hvor fortellinger om menneskelig drivkraft i et historisk perspektiv vil stå sentralt.

På TravelXpo, under publikumsmessen, i Telenor Arena 15.-16. januar 2022, vil Wolfgang holde foredrag for publikum. Vi gleder oss til å høre hans historier om Svalbard og alle de fantastiske opplevelsene som venter der.

 

Tekst: Ann-Helen Haaning Johnsen
Foto: Polar Cruising/Portrett Wolfgang: Tommy Rogne