Nyheter

Høstferie i Norge med elbil


Selv om ladenettverket har blitt bedre de siste årene, er ikke dekningen like god overalt i vårt langstrakte land. Her er noen tips til hvordan du kan reise Norge på langs med elbil denne høstferien.

Norge er et ypperlig land for bilferier. Alle landets turistdestinasjoner er lett tilgjengelige om man har bil til disposisjon. Med en bil står du fritt til å besøke landets vakre daler, mange bygder og majestetiske fjell i eget tempo. Pakk med deg turklær, telt og kanskje sykkel og fiskestang i bilen: Med sitt vakre landskap badet i nydelige høstfarger, og alle aktiviteter og opplevelser det har å by på, ligger Norge åpent for deg og dine følgesvenner. 

Elbiltur: fordeler og utfordringer 

Det er faktisk ingen land som har flere elbiler per innbygger enn Norge. Elbilene blir stadig bedre – batteriene varer lenger, ladingen blir mer effektiv, og de får mer plass og utstyr. Regjeringen har gått inn for å gjøre det attraktivt å ha elbil i Norge i forbindelse med det grønne skiftet, og å velge elbil medfører en rekke fordeler, som lettelser i diverse avgifter og bruk av kollektivfeltet. Særlig praktisk for Norgesferien er det at man betaler halv pris på ferger sammenlignet med bil- og dieselbiler. 

Samtidig bor vi i et langstrakt land, og ladenettverket er ikke tilstrekkelig utbygget i alle deler av landet. Dette kan gjøre lading utfordrende mens man er på tur og føre til lange ladekøer. 

Tips og triks

NAFs hovedråd til elbilister når det gjelder ladebehov der lademulighetene er begrenset, er å lade når man har mulighet og ikke først når man må. Utsetter du ladingen til det er kritisk, begrenser du lademulighetene dine og gjør du det vanskelig for deg selv. Ta deg god tid før du drar til å planlegge turen, og finn ut hvor og når du kan lade. Det finnes en rekke kart og apper som gir oversikt over ladestasjoner i Norge.

Forsøk å lade om natten når du kan eller generelt sett når bilen står stille. Du kan finne ladere på hoteller, butikker og handlesentre, og selv om disse ikke er de mest effektive laderne, er de bedre enn nødlading.

Husk at ting som dekktrykk, temperatur og bilens vekt (bagasje og eventuell tilhenger) vil kunne påvirke rekkevidden til bilen.

Fire fine destinasjoner å oppleve med bil

Når du har en god ladestrategi på plass, gjenstår det kun å faktisk besøke landets turistperler. Her er noen forslag:

Kystens riksvei

Kystens riksvei består av flere småveier som følger Sørlandskysten gjennom Sørlandsidyll med sjø og svaberg. Ta gjerne turen innom kysttraktenes sjarmerende byer, som for eksempel Risør.

Valdresflyve

Valdresflyve, eller Valdresflya, tar deg over den vakre, åpne fjellvidden mellom Valdres og Gudbransdalen. Navnet passer godt ettersom turen leder deg deg godt opp i høyden, 1400 moh. på det meste, og gir deg en opplevelse av å fly over vidden. Valdresflyve ligger heller ikke langt unna en rekke spennende og anerkjente fjell og turmuligheter i Jotunheimen.

Senja

Langs nordkysten av Senja går en vakker nasjonal turistvei som snor seg langs fjell og fjord. Her finner du en rekke tur- og aktivitetsmuligheter. Du kan klatre, bade, padle, gå, dykke og mer til i dette området, og du vil neppe kjenne på noe savn av storslåtte landskap!

Ryfylke

Tar du bilen langs turistvegen i Ryfylke, får du nok å både se på og oppleve. Her finner du et variert landskap med alt fra bratte fjellklipper og høyfjell til grønne daler. Veien tar deg også til det som kanskje er Norges mest kjente turistattraksjon: Preikestolen. Denne verdenskjente turen starter som regel fra Preikestolen Fjellstue og fører til det spektakulære utsiktspunktet på selve Preikestolen, hvor du kan skue utover Lysefjorden og det vidstrakte landskapet rundt.

Preikestolen