Nyheter

Helgelandskysten – lyset, lukta og sjokoladen


Vi har opplevd våren på Helgelandskysten, det som av mange omtales som verdens vakreste kyst.

Allerede nå kan vi glede oss over å ha en aktør fra denne vakre plassen med som utstiller på TravelXpo, så det er bare å glede seg til en god smak av hva Helgelandskysten kan tilby når messen åpner 10. januar. I mellomtiden kan du lese vårt reisebrev fra vår tur i slutten av mai. For hva er det med Helgelandskysten som gjør at mange kaller den verdens vakreste kyst?

Hva med å bruke Hurtigruta som en del av reisen til Helgelandskysten? For øyhopping er ferger og hurtigbåter perfekt.

Øyhopping

Sandnessjøen er et godt utgangspunktet for øyhopping på Helgelandskysten. Her tar fergene deg i alle retninger, ut og vest til Bjørn, nordover på verdens vakreste kyst, kanskje til Lovund, og sørover, kanskje til Vega. Valget denne gangen var Dønna og fergeleiet Bjørn. I tre dager skulle Dønna og Herøy åpnes opp som man åpner opp en godteripose som barna gjør det. Du vet det venter noe fint og godt, som du vil ha mye av, men ikke helt hva lyset, været og folket bringer denne gangen. Hvem møter du, hva tillater været at du gjør av uteaktiviteter og får du se soloppgangen og solnedgangen i havet?

Javisst fikk vi solnedgangen ved Træna og Lovundfjellet.

Heidis sjokoladedrøm og Sjokoladebrygga

Nordover på Dønna lages det himmelsk god sjokolade og det på ei sjokoladebrygge! Her får du et helgelandstips med en gang og husk det! Ta turen til Heidis sjokoaldebrygge på Stavsengkaia på Dønna! Den gamle fiskebrygga er forvandlet til det som kanskje er verdens minste og mest havnære sjokoladefabrikk. Materialene fra det gamle huset på brygga er beholdt i den nye fabrikken, det oser av sjarm, utsikten til Dønnamannen er den beste og ikke minst, vertinna og sjokoladebaker´n Heidi topper opplevelsen med smil, gjestfrihet, fersk og himmelsk god sjokolade. Sunn er den også der de fineste økologiske kakaobønner benyttes. Kanskje kan hun trylle frem ei fiskesuppe til deg også, men da må du nok spørre henne først, så hun har tid til å lage den. Av og til møter du personer som strutter av energi, kreativitet og pågangsmot. Heidi er ei sånn dame og ei dame som gjerne guider deg på toppturen din også. Den rykende ferske Sjokoladebrygga er definitivt i trygge hender, som en perle av en opplevelse i turistnorge.

Heidi skaper herlig sjokolade på Sjokoladebrygga på Dønna.
Ut i øyan, Dønnamannen, Kjærlighet og andre gode smaker.
Fra Sjokoladebrygga er det utsikt til Dønnamannen.

Dønnes

Helt nord på Dønna er Dønnes gård en annen opplevelse å ta med seg i minneboka. Herskapelig er det å overnatte i det gule, blå, røde, eller grønne rommet. Blomsterrommet kan du også bo på. Glimtet i øyet til verten, som også viser deg den gamle vakre kirka på Dønnes om du spør, oser av gjestfrihet. Vertinna, hun serverer frokost og er sjefen på gården. På en drøy km. lang sti fra gården dukker toppen av Dønnesfjellet opp. Det rager ikke høyt med sine 127 moh., men utsikten den er som på den fineste topptur. Få med deg solnedgangen her, både Lovund og Træna speiler seg i sollyset lengst vest i havet.

Bo herskapelig på Dønnes gård.
Og da gjerne i det blå rommet.

Herøy og Seløya

De tusenvis av skjær, holmer og øyer rundt Herøy sender øya helt på toppen av pallen når det gjelder padling. Her er det en skikkelig store godteriposer for alle padleentusiaster. Gå i land på ei kritthvit sanddyne, se havørnen på en fjellknaus, ri på bølgene eller nyt padlelivet på et speilblankt hav. Eller du tar sykkelen fatt på veien som ikke akkurat har trengsel av biler, eller stiene opp på en topp. Ta turen rett over brua tilbake til Dønna og ta toppturen på Dønnamannen. Utsikten er imponerende både innover til De syv søstre på fastlandet og utover havet. En annen opplevelse å legge turen innom når du er på Herøy, er Etcetera, en helt spesiell botanisk opplevelse av en blomsterbutikk. Her er det også en opplevelse å ta turen innom toalettet om du har et nødvendig æren eller ikke.

Helgelandskysten, et padleparadis.

Å våkne av storspovas sang

Å være på tur er å gjøre noe annet enn når du er hjemme. Når man de fleste andre dager i året befinner seg i områder hvor den rødlistede storspova har forsvunnet, føles det det som den ultimate lykke hver dag å våkne av storspovas sang. Det kan man gjøre på Seløya! Der går storstova, som er årets fugl i 2019, i gata som en hvilken som helst annen som ferdes i gata. Samtidig kan du høre bølgene slå mot svaberget og høre vinden fra vest suse forbi. Du kjenner lukta fra fjæra, finner måkeeggene som skal sikre neste generasjon, ser tjelden jage måkene vekk fra eggene i fjæra, som skal bli deres etterfølgere. Tjeld var forresten årets fugl i 2018.

Tjeld, her i fjæra på Dønna, var årets fugl 2018.
Årets fugl 2019, Storspova, er en myk trafikant.
Neste generasjon måker på vei.

Helgeland – verdens vakreste kyst!

Lukta, lyset, sjarmen, fuglelivet, turmulighetene på beina, sykkel og på havet. Så er det folket der i nord, gjestfriheten, det å by på seg selv. Øyene med de få menneskene, men allikevel finner du en Coop butikk eller Joker. Der du kan forsyne deg av en kaffe som står på bordet i kroken og legge to kronestykker i ei skål. Når man blander alt dette er det en særdeles velsmakende samling av inntrykk og opplevelser. Er man vakker, unik og gjestfri og har den fineste natur, da er man også verdens vakreste kyst!

Kaffe på Joker.
Toppturer i mange varianter som byr på utsikt.

Fakta Helgelandskysten

  • 200 km. lang skjærgård, som strekker seg fra Nord-Trøndelag til Salten
  • Ca. 1200 øyer i skjærgården
  • Et svært rikt dyre – og fugleliv med bla. havørn og lundefugl
  • En lekegrind for turfolket på sykkel, på beina, i kajakk
  • Kontraster fra høye fjell til hvite sanddyner
  • Se www.visithelgeland.no for informasjon
På gjensyn der lyset er vakrest.