Nyheter

Flere nyheter langs norske veier i 2021


Nasjonale turistveger i Norge utvikles stadig, og til årets turistsesong skal seks nye prosjekter være fullført – fra Jæren i sør til Varanger i nord. Kanskje kan nyhetene gi inspirasjon til årets ferieturer?

2020 var året da mange nordmenn for alvor oppdaget Norge som ferieland. Mye tyder på at vi også i år vil reise mye i eget land, og hva er vel da bedre enn å sjekke ut noen av nyhetene fra Nasjonale turistveger? De 18 turistvegene byr på en unik kombinasjon mellom vei, natur, arkitektur og kunst, og frister stadig flere til å legge ut på reise i eget land. I år skal seks nye prosjekter stå klare. 

Refsnesstranda. Foto: Fredrik Fløgstad / Arkitekt: Lie Øyen Arkitekter.

Refsnesstranda – Nasjonal turistveg Jæren

Det nye anlegget langs Nasjonal turistveg Jæren er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene på Jæren og Statens vegvesen. I tillegg til servicebygg med toaletter og utedusj inneholder prosjektet en ny sirkelformet parkeringsplass for inntil 40 biler. Bygningen i aluminium er grå metallisk og reflekterer landskapet og himmelen på regnværsdager, men blir skinnende i sol. Fra toalettbygget er det lagt en svillesti ned til sanddynene. 

Ropeid – Nasjonal turistveg Ryfylke

Da nye Sandsfjord bru avløste fergen mellom Sand og Ropeid i 2015, ble det meste av fergeleiet på Ropeid liggende ubrukt og forlatt. Ideen bak den nye rasteplassen er å kombinere muligheten for å kunne raste ved fjorden, med en reparasjon av landskapet der den ødelagte sjølinjen blir «bandasjert» med betongmadrasser. Rasteplassen får spesialdesignede krakker, bord, lykter og lamper som er laget av materiale fra resirkulerte plastbåter fra Ryfylke. Sammen med servicebygget tegnet av Jensen og Skodvin arkitekter, og som ble åpnet i 2005, blir Ropeid nå et fullverdig turistvegstopp nede i vannkanten.

Nasjonale Turistveger stilte ut på TravelXpo i 2020 – les mer her. 

Oscarshaug – Nasjonal turistveg Sognefjellet

Den snart 30 år gamle rasteplassen på Oscarshaug var moden for et løft. Framfor å bytte panel og tak på toalettbygget, er det heist og sveiset på plass en 16 tonn tung hette i stål over det eksisterende bygget som beskyttelse for vær og vind. Samtidig har toalettet fått sin tiltrengte fornying innvendig. Med stålkonstruksjonen har Statens vegvesen gitt ett av de viktigste stoppestedene langs Nasjonal turistveg Sognefjellet en helt ny identitet. 

Oscarshaug. Foto: Frid-Jorunn Stabell / Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS.

Moskenes – Nasjonal turistveg Lofoten

Moskenes fergeleie har stor trafikk og tidvis lang ventetid på neste avgang til Bodø. Nå har Statens vegvesen i regi av Nasjonale turistveger og med finansielt bidrag fra Nordland fylkeskommune tilført stedet et nytt servicebygg med venterom og fem toaletter inkludert et handikaptoalett. Anlegget er utført som en enkel paviljong med panoramautsikt mot innseilingen. Med det nye anlegget har denne innfallsporten til vestre Lofoten fått et stort estetisk løft. 

Roni Horns kunstinnstallasjon – Nasjonal turistveg Havøysund

Sommeren 2021 åpnes en ny attraksjon, som skal sette fiskeværet Havøysund på det internasjonale kunstkartet, og sammen med Steilneset Minnested i Vardø, styrke Finnmark som besøksmål. Verket er laget av den amerikanske kunstneren Roni Horn, som er kjent for sine monumentale skulpturer i glass. For vegen til Havøysund er temaet transparens og lys, med midnattssol, nordlys og vintermørke som særpreg. Kunstverket er to glassobjekter som er omsluttet av et bygg som beskyttelse og er en del av helheten. Bygget er tegnet av Jensen & Skodvin arkitekter. 

Mortensnes/Ceavccageađgi – Nasjonal turistveg Varanger

På Mortensnes i den indre delen av Varangerfjorden ligger ett av de rikeste og mest særpregede kulturminneområdene i Skandinavia. Området med sine boplasser, samiske offerplasser og graver fra en kontinuerlig bosetting i 10.000 år huser også et museum som drives av Varanger Samiske Museum. Her har Statens vegvesen i samarbeid med Nesseby kommune fornyet parkeringsplassen og adkomsten til museet, oppgradert kulturstier i landskapet og styrket informasjonen om området, blant annet med en skulptur som illustrerer landhevingen etter siste istid.

Flere nyheter også i 2022

Disse nyhetene er ikke det eneste det jobbes med langs norske veier. Statens vegvesen har flere planer også for 2022, og til neste sommer vil følgende prosjekter stå klare:

  • Hestad – Nasjonal turistveg Gaularfjellet
  • Espenes – Nasjonal turistveg Hardanger
  • Tyrvefjøra – Nasjonal turistveg Hardanger
  • Flesefossen – Nasjonal turistveg Ryfylke