Nyheter

Årets TravelXpo blir et eldorado for togentusiaster


Liker du tog, kan du glede deg ekstra mye til TravelXpo. Der kan du møte andre togentusiaster, få ferietips på skinner og finne ut mer om hva du kan få se på togets eget museum.

Toget får sitt helt egne område under årets TravelXpo, og er du nysgjerrig på hvordan du kan feriere med tog eller bare vil vite mer om tog generelt, er dette et område du ikke kan gå glipp av.

Gruppereiser med tog
Togreiser.no er Norges eneste turoperatør som spesialiserer seg på gruppereiser med tog, og nå ser de frem til å fortelle om sitt tilbud til besøkende under TravelXpo.
– Vi setter sammen spennende program med hyggelige hoteller, spennende utflukter og gode reiseledere. Med oss får du oppleve nøye utvalgte høydepunkter fra de fineste togturene i Europa og andre steder i verden, sier daglig leder hos Togreiser.no, Erik Baadstø.
Han forteller at Togreiser.no har agentur på Deutsche Bahn i Norge og selger alt av interrail- og togbilletter til hele Europa. De tilbyr også togcharter til næringslivet – nå kan du faktisk leie ditt eget tog!
– Togturer er rene balsam for sjelen. Senk skuldrene, kos deg med et måltid eller en hyggelig prat ombord, nyt utsikten eller les en god bok. I vår travle hverdag er det deilig å kunne ta tiden tilbake, sier han.

Togets museum
På en annen av områdets stands finner du Norsk jernbanemuseum – et museum som kan anbefales på det varmeste.
– Det er ukjent for mange i Osloregionen at Norsk jernbanemuseum ligger på Hamar – kun en og en halv time unna. Museet vårt er et eldorado for barnefamilier, og dette ønsker vi å vise publikum under TravelXpo, sier markeds- og arrangementsansvarlig ved Norsk jernbanemuseum, Mette Larsen.
Hun forteller at det er ti år siden museet deltok på en reiselivsmesse sist, og hun er spent på hvem publikum er og hvordan Norsk jernbanemuseum blir mottatt på sørsiden av Oslo.
– Det er nok også mange som ikke vet at vi i tillegg til å være et museum, er en togoperatør på lik linje med Vy og Sj i Norge. Eneste forskjellen er at vi kjører veterantog, sier hun.

Foto: togbloggen.no

Tog på Facebook
En som setter stor pris på toget som fremkomstmiddel er Kristian Skjellum Aas, som er administrator i Facebook-gruppen Togferie. Sammen med flere andre deltagere fra gruppen, vil han være til stede under messen og bidra med blant annet gode reisehistorier, tips til reisemål, booking og bestilling.
– Togreiser passer for alle, men ikke alle typer togreiser passer for alle. Det er stor fleksibilitet til å legge opp en tur som passer akkurat for deg, sier Aas.
Han forteller at man finner alle typer folk i gruppen deres.
– Aldersspennet er enormt, og gruppa er åpen for alle. Det er ikke slik at du må være verken klimaaktivist, slow travel-entusiast eller rammet av flyskrekk for å være med. Vi satser på å være det hyggeligste stedet på Facebook og deler nyheter om togtilbud, reiseskildringer, tips til booking og annet, sier han.

Kristian Skjellum Aas Foto: Privat

Anbefaler togferie
Også Sigrid Elsrud, forfatter av boken “Ferie med tog – Reiseglede langs skinnene” og blogger på Togbloggen.no, er en ekte togentusiast. Under TravelXpo vil hun stå på stand med boken sin og håper på mange hyggelige samtaler med andre med interesse for tog.
– For meg startet togeventyret sør i Europa. Da sønnene våre var små, reiste vi til middelhavslandene hvert år – alltid med fly ut og hjem igjen, men gjerne med noen togturer i landene vi kom til, sier hun.
Plutselig slo det Elsrud hvor mye glede disse togreisene ga, og hvor godt alle i familien husket dem selv etter lang tid. Etter hvert endret hun egne reisevaner og tar i dag toget helt hjemmefra, enten hun skal til Spania, Italia, Slovenia. Storbritannia eller Finland.
– Togferier kan anbefales på det varmeste. Det er en god og menneskevennlig måte å reise på. Vi slipper å feste setebeltet, vi har stor frihet om bord og underveis, og vi ser byer, land og landskap som vi ellers bare ville flydd over, sier hun.

Sigrid Elsrud Foto: Togbloggen.no

Tekst: Katrine Andreassen
Foto toppbilde: Mette Larsen for Norsk jernbanemuseum